Oog voor ieder mens

bart oosterhoff.jpgvrijdag 30 juni 2023

De Christenunie fractie heeft haar bijdrage geleverd aan het debat over de 'Visie op Rhenen 2035' en presenteert haar visie op financiƫle meevallers. Altijd maar oppotten?

Bijdrage debat - Visie op Rhenen 2035
Wat mij betreft is het debat over 'Rhenen in 2035' toch wel de kern van ons politieke werk. Hoe willen we dat onze gemeente op lange termijn er uit ziet en wat denken we dat goed is voor onze stad en haar inwoners. Of zoals het in de visie zelf staat: “De Visie op Rhenen 2035 geeft de richting aan voor de komende jaren“ en “Het is een visie van ons allemaal.”

Ik wil dan ook alle inwoners van Rhenen die gebruik gemaakt hebben van de mogelijkheid om in te spreken of hun mening te geven, ontzettend bedanken. Want daarmee wordt het inderdaad een Visie van ons allemaal. Het maken en vaststellen van zo’n visie kan niet gebeuren vanuit de ivoren toren van de gemeenteraad. Ook complimenten aan het college en de ambtelijke organisatie die al die mogelijkheden voor inspraak georganiseerd hebben. En creativiteit getoond hebben bij het bedenken van allerlei vormen hiervoor.

In de gemeenteraad geven we niet allemaal precies hetzelfde antwoord op die vraag: “Hoe willen we dat Rhenen er in 2035 uitziet?” Meer dan 30 amendementen en moties is wel een unicum. Maar hoewel sommige amendementen haaks op elkaar lijken te staan heb ik goede hoop dat we vanavond een breed gedragen Visie kunnen vaststellen.Toen de Visie gepubliceerd werd, ging veel aandacht uit naar de kaartjes. We zijn nu eenmaal erg visueel ingesteld. En veel mensen gingen op zoek naar het kaartje waar hun erf, woongebied of bedrijf op stond. Om te kijken wat de mogelijke gevolgen van de Visie waren. En klommen in de pen of kwamen inspreken. Na de stikstofkaartjes van van der Wal, hadden we nu de gebiedskaarten van van Laar.

Ik heb het gevoel dat dat voor een deel komt door wantrouwen. Een gevoel van: Ze zeggen wel dat ze werken vanuit de bedoeling, maar als er eenmaal iets op papier staat krijg t dan nog maar eens verandert. Dus ik kan maar beter zorgen dat mijn belang in de Visie aangepast wordt. En toch moeten we daarvoor oppassen. Deze Visie is niet bedoeld om individuele belangen te beschermen. Maar moet aan de andere kant ook niet in beton gegoten zijn. In grote lijnen duidelijk qua richting en bedoeling met ruimte voor maatwerk. Ik hoop op een vruchtbare bespreking die onze burgers vertrouwen geeft in hun overheid.

Reactie op de kadernota: Dagobert Duck?
Het lijkt een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eénmalige financiële meevallers die, omdat ze niet aan structurele zaken uitgegeven mogen worden, dan maar als Dagobert Duck in het grote pakhuis gestopt worden. Ook dit jaar is er onverwacht flink wat geld over. Wat ons betreft wordt dat niet alleen maar opgepot voor moeilijker tijden maar geven we ook geld uit. Bijvoorbeeld aan extra capaciteit om eindelijk de Nieuwe Veenendaalseweg af te maken. Of om haast te maken met het opknappen van sportpark Candia. Verder blijven we op de bres staan voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Dat zijn er helaas steeds meer. We hebben dan liever maatwerk voor mensen die het echt nodig hebben, dan algemene maatregelen waar iedereen van profiteert. De sterkste schouders mogen best de zwaarste lasten dragen.
Zo blijven we oog houden voor ieder mens.

« Terug

Reacties op 'Oog voor ieder mens'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.